fredag 12 juni 2009

väder och nya myter

Tänk vad tråkigt allting blir när det regnar. När det regnar så här mycket blir man dessutom deprimerad. Suck.
Det blir nog till att ta in hästarna inatt. Det ska ju komma riktiga skyfall! Och även om de verkligen tål regn så förstör de betesmarkerna enormt när det blir så här blött!


Tänkte pigga upp er med lite myter (igen)...
Alla vet väl vid det här laget att det är benmjöl i gelatin - alltså lite ko lr gris i gelee-godis. Men visste du att...
...det är sågspån i yoghurt och fruktglass? Inte ens hela världsproduktionen av bär räcker till för att tillfredställa USA:s behov av yoghurt och fruktglass. Man kokar
alltså sågspån med alkohol, vatten, aroma mm, tills det blir sk. fruktimitationer. Dessa finns i de flesta fruktyoghurtar idag. Yoghurten får fortfarande kalla sig "naturlig". Även trä är ju en naturprodukt...

...Campari innehåller över 60 olika ingredienser. Den röda färgen får Campari från färgämnet Karmin görs av löss som odlas på speciella lus-plantage. De mals och kokas. Karmin kan även göras syntetiskt. Om det är löss i Campari vet man inte då producenten inte talar om hemligheten...

...många sorters läsk - men även färdiglagad mat, tvättmedel och toa-rengöring innehåller citronsyra. Den heter så för att man isolerade den här fruktsyran ur citron. Och självklart kan citronsyra göras av citrusfrukter. Men industrin använder en billigare enklare produkt, nämligen en mögelsvamp: mikroorganismen Aspergillus niger. Man använder alltså mögelsvamp för att göra zitronsyra men självklart är den inte med i själva slutprodukten...

...blåsyra finns i ett antal frukter och bär. Kärnorna exempelvis i aprikoser, körsbär, pärsikor och mandel innehåller viss mängt av det giftiga ämnet. Men inte tomater. Den gröna delen av tomaten innehåller ett annat gift: tomatin som är besläktad med Solanin. Solanin finns tex. även i potatis. Därför ska man inte äta de som är "gröna"
Den gröna delen på tomaten är inte farlig att äta i små mängder. Men äter man den i större mängder eller är lite extra känslig så får man räkna med att må rejält illa...

...brödindustrin använder sig ofta av cystein, en svavelhaltig aminosyra när de bakar bröd. Det har ingen effekt på själva lukten på brödet men det går degen mer elastisk och lättare att bearbeta.
Cystein körs på klassiskt vis av människohår, borst och fjädrar. EU har numer förbjudit att cystein görs av människohår. Däremot får djurprodukter såsom grisborst fortfarande användas. Förra året mottog ett tyskt företag ett forskningspris för att de lyckats framställa cystein på biokemisk väg med hjälp av bakterier. Det står bara att hoppas att man i framtiden går över till denna metod...

Smaklig måltid säger jag bara!

Över till annat.
Tävling på gräs imorgon kan vi ju iallafall glömma. Vi hade ju tänkt ta med Beauty och Magic till...?
Säger inte var... Egentligen skulle vi åkt till Svarttorp med Walino men han ömmar fortfarande höger fram. Nu har jag dragit av skon och hoppas att det blir bättre.

Så då bestämde vi oss för att åka med Beauty och Magic för att de skulle få gå lite gräs. Beauty har ju (förmodligen) aldrig gått det och Magic behöver mer rutin.

Nu undrar ni säkert varför jag inte kan tala om vart vi åker? Hehe. Det är för att det är så fruktansvärt tråkiga hederspriser! Förra året var 1-3 pris vita muggar. Japp. Helt vanliga sketna vita muggar för 5 spänn på bl.a. IKEA. Kul.
Isabelle vann ett vägg-teljus (gratispresent från Haléns när man beställde där förra året). En fruktansvärt ful pjäs som vi gav till mormor... som tog upp det till fjällen och inte vet var det har hamnat!

Klubben klagar på dåligt startfält. Men att man kanske funderar över att det ju kan bero på hederspriserna! Anyway är det ett stort samtalsämne mellan de som ska dit, dom som varit där och de som inte ska dit. Vad det blir för ytterst fula pjäser i år. Verkligen en low-budget-tävling. Tråkigt egentligen. För det är inte något fel på varken engagemang eller utförande. Allt flyter på bra.

Det var ju mycket snack om att när prispengarna togs bort inom ponnysporten så ska startavgifterna sänkas. Det skulle bli billigare att tävla. Så man sätter alltså ut startavgift: 0 SEK. Och anmälningsavgift 120 SEK. Smart va! Rena fyndet!

Hederspriser är ju annars ett hett diskuterat ämne. Rosett, plakett och hederspris. Low-Budget means... minsta lilla rosett man kan hitta, liten plakett... sen letar man hemma vad man inte vill ha längre... Reklamparaply, pennor, teljus... samlar hela styrelsen kan man ju få ihop riktigt mycket ju!

Så jag vill framhäva två klubbar:
1. Eksjöortens Ryttarförening. Som har superläckra stora rosetter med glitter på!
2. Skogsbygdens Hästsällskap. Som både har läckra, stora rosetter och numer en ytterst stilfull glas"plakett". Riktigt snygg och med samlarvärde!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar