fredag 26 juni 2009

Vågar

det pratas mycket om doping inom hästsport för tillfället.
Och alla har någonting att säga om det. Så jag tror jag ska våga mig på det jag också...

"Nollsport" låter väldigt bra men går det verkligen i praktiken?
Enligt regler så får du inte ens i förebyggande syfte "behandla" din häst 72-96 timmar före start.
Detta gäller även exempelvis back-on-track-produkter!
Och exakt hur många var det som förra året fick reda på att de "dopat" sina hästar med blå kylliniment. Som innehöll Capsaicin, som ju som bekant även finns i Equi-Block.

Jag läste en sak på en tysk häst-site igår... "förbundet tar bort sin skyddande hand men det är de som velat se medaljer"! Till varje pris frågar jag mig då?

Ludger Beerbaum vågade stå upp för sin sak och uttalade vad ingen annan "vågat" - det är nog alla helt medvetna om. Han får vara svarta-fåret ett tag där alla blir väldigt "upprörda" över att just han har sagt... Samtidigt är "alla" lättade över att slippa "säga"... Han är och förblir en stor ryttar-ikon som gjort och gör mycket för hästarna och ridsporten.

Ja, Isabell Werth då... Shivering är en symtom som inte inskränker hästens livskvalitet. Det är bara i vissa situationer som hästen tror att den tappar balansen, tex. vid skoning. Det finns många olika sätt att behandla shivering på men det finns ingen produkt idag som man vet hjälper. En del behandlar med akupunktur (också karens...) och en del med medikament.

Fatalt är naturligtvis att Dr. H. Stihl som behandlar Isabells hästar inte är ett oskrivet blad inom hästvärlden och doping. Det var även han som behandlade Ulla Salzgebers Rusty med testosteronhaltig salva för några år sedan.
Men han har under många år varit en vetrinär där (top)-ryttare stått i kö när han kommit med sin "trick-kista"...
Det kan vara snabba maktbyten i spetsen. Och luften är hetare där uppe. Det gäller ryttare, vetrinärer, tränare och annan personal. Idag är du top imorgon är du flop.
Ett bra exempel är Franke Sloothak som "bara" hade en sponsor från Ukraine. När denne ville att Franke (som då låg på top) skulle byta nationalitet och Franke inte ville så var han hux, flux flop. Down, borta. Nu börjar han nosa sig uppåt igen...
Det manipuleras alldeles för mycket runt om i stallar. Även på lägre nivå. Risken att du checkas är ju inte alltför stor på lokal nivå. Men jag tror att någon kunnig person skulle hitta både det ena och det andra i vissa stallapothek...

Om man ser allting från två olika håll - så kommer man att upptäcka två olika synvinklar...
Riskerar verkligen Isabell Werth hela sin karriär (sponsorer, avstängning minst 2 år osv) för att medvetet felbehandla en häst som går lilla rundan?
Hade Ludger sagt vad han sade om han fortfarande hade haft kvar sin tophäst?

Vad som inte diskuteras lika hett men som är mycket viktigt enligt mig, det är nosgrimmor.
Dessa ska spännas så att du fortfarande får in 2 fingrar. Den "vanliga" nosgrimman ska sitta 2 fingrar under käkbenet - förhållandet ska vara 1:2 i förhållande käkben / munspalt.
Ett rent djurplågeri är det hur vissa spänner sina remontgrimmor på tok för lågt!

Om du känner på din egen näsa så är den hård ungefär till mitten. Därefter är näsbenet rörligt.
Tryck ner den biten hårt med 2 fingrar ett tag så kan du fundera hur lång tid det tar innan det är obehagligt.
En nosrem ska sitta på näsbenets hårda, oböjliga del. Detta gäller även remontgrimmor. Det är därför det är en ring på sidorna. nosgrimman ska sitta rakt, relativt högt och sedan spännas snett neråt.
Grovt djurplågeri på annat sätt! Detta borde även vara en sak för överdomare/domare att kontrollera på tävlingsplats.

Jag avslutar med ett mindre allvarligt inlägg... Som är sant...

80% utav alla Man-över-Bord olyckor som händer på sjön sker pga att så många män går upp på däck när de är fulla och pissenödiga och pissar över relingen...

Japp - det var dagens fynd på internet...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar